Du är absolut vad du äter. Även om det hela tiden diskuteras om vilken diet som är bäst och trendigast är det otvivelaktigt så att nyttiga, naturliga råvaror och en god balans av näringsämnen, vitaminer och mineraler är viktigt för en sund kropp. En sund kropp ger en sund själ.
Kosthållningen påverkar mer än du tror
Länge såg man kropp och själ som två separata enheter som var helt oberoende av varandra. Men på senare år har man insett att det inte är så enkelt. Kroppen och själen hänger hela tiden ihop och det man stoppar i kroppen påverkar även huvudet. Du har säkert hört uttrycket ”du blir vad du äter”, och det ligger mycket i detta. Maten är vårt drivmedel och precis som bilen behöver bensin behöver du också fylla på med bränsle. Visste du till exempel att B6-vitamin kan bidra till psykologiska välbefinnande? B6 finns bland annat i jäst, fet fisk som lax, tonfisk, sardiner och sill, lever, valnötter, bröd, korn och fullkornsprodukter. På senare år har man dessutom upptäckt att bakteriefloran i magsäcken har väsentlig effekt på vårt humör och känsloliv men även magsäcken påverkas i hög grad av vad vi äter.
Så äter du sunt i en stressig vardag
Det finns alltså mycket goda skäl att äta sunt och varierat men det kan ändå vara överraskande svårt. I den stressiga vardagen med knappt om tid kan det vara lätt att tendera till snabba måltider. Dessutom kan man tro att man äter sundare och mer varierat än man faktiskt gör. När allt kommer omkring är kosthållningen sammansatt och det kan vara tidskrävande att sätta sig in i allt man måste veta – och just tiden är ju en bristvara. Detta kan kännas frustrerande, inte minst för föräldrar. Man vill gärna ge barnen en bra uppväxt med sunda matvanor och trygghet – och den kanske viktigaste utgångspunkten för att växa och må bra är en sund kropp och näring i vardagen.
Om det under stressiga perioder är svårt att uppfylla behovet enbart med kosthållningen kan man överväga att komplettera med kosttillskott. Dessa tre enkla tips kan göra vardagen lite enklare:
1. Gör en gång i veckan en lista där du planerar hela veckans måltider. På så sätt får du en överblick över hela veckans matintag och kan lättare upptäcka svagheter och brister, till exempel för lite fisk. Dessutom finns det allt fler matkassar på marknaden som levererar sunda sammansatta måltider – med dessa sparar du ännu mer tid och säkerställer en god balans.
2. Följ Livsmedelsverkets kostråd som baseras på ett stort antal forskningsrapporter. Du kan läsa om dem här: www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor
3. Begränsa intaget av socker och salt som ofta finns i hög grad i snabbmat. Fokusera i övrigt på en god balans med mycket grönsaker, kött och fisk.
Bli den bästa versionen av dig själv
Vi vill alla vara den bästa versionen av oss själva. Då får vi överskott, entusiasm och framåtanda i vardagen. Och inte minst blir vi då bättre partners, vänner, familjemedlemmar och kollegor. Genom att ta ansvar för din egen hälsa och välmående tar du samtidigt ansvar för gemenskapen runt omkring dig. När du har det bra själv sprider du ett gott humör och genom att ta hand om dig själv blir du bättre på att ta hand om andra. Det är bevisat att glädje är smittsamt så något av det bästa du kan göra för din omgivning är faktiskt att börja med dig själv. Se till att hålla kroppen i balans och få i dig rätt mängd av rätt vitaminer och mineraler. Vem kunde tro att det skulle vara så enkelt att göra världen lite bättre?