I vilken mat finns vitamin B6?
Goda källor till vitamin B6 är öljäst, fet fisk som lax, tonfisk, sardiner och sill. Valnötter, vetegroddar, lever, spannmål och fullkornsprodukter är andra bra källor till vitamin B6. Generellt är frukt och grönsaker inte de bästa källorna till vitamin B6 men det finns undantag som linser, squash och bananer.
Varför är vitamin B6 i mat viktigt?
Vitamin B6 är ett av de 8 vattenlösliga B-vitaminerna. Att det är vattenlösligt innebär att de inte lagras i kroppen utan utsöndras från kroppen genom urinen. Eftersom vitamin B6 inte lagras i kroppen är det viktigt att regelbundet få i sig detta vitamin genom en hälsosam och varierad kost. Vitamin B6 har precis som de andra vitaminerna flera viktiga egenskaper. Huvudfunktionen för vitamin B6 är att fungera som ett koenzym som sätter igång flera kemiska reaktioner i kroppen. Detta betyder att B6 är en viktig del av en normal förbränning av proteiner, kolhydrater och fett. Läs också: Vad bidrar de olika B-vitaminerna till?
Alternativa källor till vitamin B6 i mat
Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör män över 18 år ha ett dagligt intag av vitamin B6 på 1,5 milligram. Kvinnor i mellan 18 och 60 år bör ha ett intag på 1,2 milligram vitamin B6 dagligen. Kvinnor över 60 år bör ha 1,3 milligram dagligen. Med en varierad och hälsosam kost får man tillräckliga mängder vitamin B6. Om du fortfarande är osäker på om du får i dig det rekommenderade dagliga intaget av vitamin B6, kan du överväga ett kosttillskott som innehåller vitamin B6. Active Care erbjuder kosttillskott med vitamin B som kan bidra till att täcka det dagliga behovet.