Ämnesomsättningen består av nedbrytningen av de näringsämnen som vi får i oss. Dessa är huvudsakligen kolhydrater, fetter och proteiner vilka används till att bygga nya vävnader och som energi. Tyroxin och trijodtyronin är centrala för energiomsättningen i kroppen och är även avgörande för utvecklingen av hjärnan och nervsystemet.
Mjölk, filmjölk, yoghurt, mager fisk och ägg är de viktigaste källorna till jod. I de skandinaviska länderna berikar man exempelvis salt för att öka befolkningens intag av jod.
Globalt sett är jodbrist den vanligaste mineralbristen och den vanligaste orsaken till struma. Struma orsakas av ett för lågt jodintag under en längre tid. Brist på jod före och under en graviditet kan ha negativa konsekvenser för barnets utveckling. I ett pressmeddelande från 2017 uttrycker Livsmedelsverket en oro över ett minskat intag av jod sedan 90-talet.
Jod bidrar till:
- Normal kognitiv funktion
- Normal energimetabolism
- Normal funktion i nervsystemet
- Att bibehålla en normal hud
- Normal produktion av sköldkörtelhormon och normal funktion av sköldkörteln
- Normal tillväxt hos barn