I vilken mat finns kalcium?
Många kopplar ihop kalcium med mjölk och det är med all rätt eftersom mejeriprodukter är en bra källa till kalcium. På grund av vårt höga intag av mejeriprodukter i Norden får genomsnittet av alla åldersgrupper i sig den mängd kalcium som behövs. Andra kalciumkällor är bröd, fisk och fiskprodukter. Grönsaker innehåller en varierande mängd kalcium som ofta inte absorberas särskilt bra i kroppen med undantag för grönkål.
Varför är kalcium viktigt?
Kalcium står för ungefär hälften av mängden mineral i kroppen. Det beräknas att cirka 700 milligram kalcium byts ut eller ombyggs varje dag. Kalcium är viktigt för skelettet och vårt skelett är i ständig förändring och förnyelse. Kalcium hjälper till att upprätthålla en normal benstruktur.
Läs också: Vad bidrar kalcium till? [länk till kalcium]
Kalcium och vitamin D
Upptaget av kalcium är beroende av vitamin D, så för att kroppen ska kunna dra nytta av kalciumintaget måste du också få i dig tillräckligt med vitamin D. Vitamin D bidrar till att kalciumet kan tas upp i tarmen och komma till nytta i skelettet. Läs också: D-vitamin i mat
Alternativ till kalcium från mat
Kalcium från mat är viktigt för både barn och vuxna. Hos barn är kroppens uppbyggnad större än nedbrytningen. Hastigheten på ombyggnaden i kroppen är även högre hos barn än hos vuxna. Alla mellan 10 och 17 år bör ha ett dagligt intag av kalcium på 900 milligram och från 18 år och upp är det rekommenderade intaget 800 milligram.
Eftersom kalcium finns i många livsmedel som vanligtvis ingår i den dagliga kosten är mat ofta en tillräcklig kalciumkälla för alla åldersgrupper i den genomsnittliga befolkningen. Detta förutsatt att man har en hälsosam och varierad kost. Vissa kanske inte har mejeriprodukter och fisk i sin vardagliga kost. Man vet även att kvinnor förlorar mer kalcium från skelettet efter klimakteriet.
Om du upptäcker att du inte får i dig tillräckligt med kalcium från kosten kan ett kosttillskott med kalcium vara ett bra komplement.