Kalcium är ett mineral som tas upp i tunntarmen och processen är beroende av vitamin D. På grund av mineralets centrala funktioner i kroppen är kalciumbalansen mycket väl reglerad. I Sverige har vi ett högt intag av både mjölk och mejeriprodukter och vi får i genomsnitt vårt behov av kalcium.
Kalcium och vitamin D
För att kunna tillgodogöra oss kalcium behöver vi vitamin D. Vitamin D bidrar till normalt upptag av kalcium och fosfor. Brist på vitamin D kan därför orsaka lägre kalciumnivåer än rekommenderat. Läs också: Brist på vitamin D
Varför är kalcium viktigt?
Kalcium är viktigt för skelettet, och vårt skelett är i ständig förändring och förnyelse. Kalcium behövs för att bibehålla normal benstomme och normal muskelfunktion. Dessutom är kalcium viktigt för blodets förmåga att koagulera. Läs också: Vad bidrar kalcium till i kroppen
Hur får man i sig tillräckligt med kalcium?
Eftersom kalcium inte kan bildas i kroppen är det viktigt att man får i sig det genom mat och dryck. Kalcium finns i en mängd olika livsmedel. I genomsnitt får den nordiska befolkningen tillräckligt med kalcium genom kosten, men om man är osäker på om man täcker behovet av kalcium kan ett kalciumtillskott vara ett bra tillägg. Här ser du också en översikt över vilka livsmedel som är bra källor till kalcium:
- Ost, mjölk och yoghurt
- Grönsaker som exempelvis grönkål.
Alternativ till mjölk
Mjölk och mejeriprodukter är den viktigaste källan till kalcium i svensk kost. Och om man inte äter mejeriprodukter, till exempel på grund av mjölkallergi, kan alternativ till mjölk vara soja-, ris-, eller havredrycker berikade med kalcium och vitamin D. De flesta som inte har mjölk och mejeriprodukter i sin kost kan behöva ta kalciumtillskott.