Koppar tas upp i tunntarmen och 35 till 70 % tas upp i kroppen. Vuxna har mellan 50 och 120 mg koppar i kroppen, exempelvis 40 % används i muskelvävnaden, 15 % i levern, 10 % i hjärtat. Spädbarn har relativt sett en större mängd koppar i levern än vad vuxna har, vilket fungerar som ett extra tillskott under de första månaderna av tillväxt.
Koppar finns i de flesta livsmedel, men de högsta nivåerna finns i lever och annan inälvsmat. Andra källor är spannmål, kött, torkad frukt, svamp, tomat, banan och potatis. Mjölk och andra mejeriprodukter innehåller låga halter av koppar.
Symtom på kopparbrist hos barn är låg koncentration av vita blodkroppar, blodbrist och pigmentbortfall på hud och hår. De flesta av symtomen kan kopplas till brist på kopparberoende enzymer.
Koppar bidrar till:
- Att bibehålla en normal bindväv
- Normal energiomsättning
- Normal funktion av nervsystemet
- Normalt pigment till hud och hår
- Normal järntransport i kroppen
- Immunsystemets normala funktion